Savjeti

Motivacijsko pismo: kako ga napisati?

motivacijsko pismo uz HR izvještaj

Prilikom prijave za posao obično se uz životopis prilaže i motivacijsko pismo. Dok životopis opisuje Vašu karijeru, motivacijsko pismo opisuje Vas kao najboljeg kandidata za posao. Dobro motivacijsko pismo prikazati će Vas kao dobrog kandidata za poziciju na koju se prijavljujete te će ujedno poslodavcu pokazati zašto Vas interesira željeno radno mjesto.

Pronađite idealni posao i bez motivacijskog pisma!

Motivacijsko pismo: istražite poslodavca

Prije samog pisanja motivacijskog pisma dobro proučite ne samo oglas za radno mjesto već nastojte saznati i što više o samom poslodavcu. Pretražite njegove stranice o informacijama o vrijednostima poduzeća, povijesti poduzeća te kulturi zaposlenika. Informacije koje pronađete će Vam kasnije trebati u motivacijskom pismu da ih povežete sa svojim kvalitetama ili da ih istaknete kao čimbenik koji Vas privlači baš za to radno mjesto. Provjerite ponude poslodavaca na Štoradiš.hr.

 

Motivacijsko pismo: prikladna duljina

Kao i kod pisanja životopisa, treba izbjegavati pisati predugačka motivacijska pisma. Motivacijsko mora biti britko i jasno pisano. Obično se preporučuje da motivacijsko pismo ne bude duže od jedne stranice do stranice i pol. Ovo je dovoljno dugo da povežete svoje kvaliteta sa zahtjevima posla, a poslodavcu neće oduzeti previše vremena na čitanje.

 

Motivacijsko pismo: uobičajena forma

Pitanje koje mnoge muči je kako uobličiti motivacijsko pismo. Ono treba započeti pisanjem naslova posla za koji se prijavljujete te naziva i adrese poduzeća na koje se javljate uz riječ „poštovani“ ili „cijenjeni.“ Ne zaboravite da je prvi korak pozdraviti osobu koja je navedena kao kontakt za otvoreno radno mjesto ili samo poduzeće.

 

U prvom dijelu motivacijskog pisma opisujete u par riječi sebe i navodite kako se prijavljujete na željeno radno mjesto. Potom slijedi opisivanje Vas i Vaših kvalifikacija.

 

Ja sam osoba iz oglasa

Idući dio motivacijskog pisma je povezivanje Vaših osobina s onima koje su navedene u oglasu kao potrebne za radno mjesto poput primjerice timskog rada ili komunikativnosti. Da biste istaknuli svoje organizacijske vještine opišite događaje koje ste pomogli organizirati, a da biste opisali svoju komunikativnost spomenite svoj uspješni rad sa korisnicima. Istim načinom možete opisati i druge tražene osobine i povezati ih sa svojim konkretnim iskustvima

 

Pokušajte izdvojiti iz svakog relevantnog radnog iskustva postignute uspjehe i povežite ih sa vlastitom ulogom. Primjerice bili ste dio međuodjelnog tima koji je uspio ostvariti povećanje prihoda od prodaje od 15%.

Ja sam najbolji kandidat

Potom slijedi kratka i jasna argumentacija zašto ste baš Vi idealna osoba za ovo radno mjesto. Ovaj dio motivacijskog pisma je obično najvažniji stoga dobro razmislite prilikom njegova pisanja. Najbolji pristup za to je povezati svoje najbolje razvijene vještine, znanja i postignuća sa traženim aktivnostima posla.

 

Primjerice možete napisati da imate više od pet godina iskustva u vođenju odnosa sa klijentima i stoga zadovoljavate uvjet od barem tri godine iskustva u radu sa klijentima. Pokušajte na taj način opisati od nekoliko do najviše pet znanja i vještina. Spomenite i svoje interese, pogotovo ako se poklapaju sa radnim mjestom ili vrijednostima poduzeća.

 

Zašto želim raditi za Vas

Motivacijsko pismo prozvano je po motivaciji stoga je morate argumentirati. Navedite ukratko zašto želite raditi za poslodavca. Spomenite stvari poput sviđa Vam se rad za međunarodni tim ili u dinamičnom okruženju. Ovdje ćete ostvariti dodatne bodove ako spomenete detalje koje ste naučili proučavanjem poslodavca poput toga da Vas privlači rad za brzorastuće poduzeće. Ove rečenice dolaze pred kraj i ostaviti će najsnažniji dojam na čitatelja.

 

Motivacijsko pismo: završetak

Na kraju slijedi formalni završetak motivacijskog pisma. Na kraju motivacijskog pisma možete dodati par riječi o sebi i svojoj motivaciji koje niste spomenuli drugdje. Zahvalite se na utrošenom vremenu za razmatranju Vaše molbe za životopis i izrazite želju da se osobno upoznate u idućem krugu selekcije.

 

Ne zaboravite na kraju motivacijskog pisma navesti datum i mjesto prijave. I naravno, tri put pročitajte svoje motivacijsko pismo prije slanja.

 

Daljnje savjete za traženje posla i ponudu poslova provjerite na Štoradiš.hr, a pomoć pri zapošljavanju možete potražiti i na stranicama Adecca.

Pronađite najbolje poslove blizu Vas!

Autor: Goran Mihelčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)