Savjeti

Rad od kuće – pandemijski trend ili „novo normalno“?

rad od kuće ili rad iz ureda?

Nakon početka pandemije, uzrokovane virusom COVID-19, mnoge kompanije su svojim zaposlenicima ubrzo osigurale rad od kuće kako bi zaštitile njihovo zdravlje. Prema podacima iz Eurostata, do 2020. godine svega 5,5% zaposlenih osoba u državama Europske Unije je radila od kuće. U 2020. godini taj postotak raste na 12,3%, a u 2021. godini dostiže 13,5%. Drugim riječima, prve dvije pandemijske godine bilježe dvostruki porast zaposlenika koji rade od kuće što je direktna posljedica uvođenja strogih mjera izolacije u većini zemalja članica EU.

Zanima Vas rad od kuće? Pronađite nov posao već sada!

Rad od kuće: što je sa Hrvatskom?

Kao i obično Hrvatska ipak malo kaska za europskim brojkama. Unatoč svim benefitima koje ovakav način rada donosi, u Hrvatskoj je udio zaposlenih Hrvata koji u potpunosti rade na daljinu je manji od 5%.  Ovo predstavlja odličnu mogućnost za privlačenje novih zaposlenika za tvrtke, jer potražnja za ovakvim poslovima je u konstantnom porastu kako se i diljem Hrvatske omogućuje širokopojasni Internet, otvarajući nove prilike za kandidate u pomalo uspavanim krajevima diljem Hrvatske. Prilike možete provjeriti na portalu Štoradiš.hr.

 

Prema našem iskustvu postoji nekoliko skupina koji potražuju ovakve poslove: roditelji s malom djecom, stanovnici manjih gradova u Hrvatskoj i mlađe generacije koje žele veći balans privatnog i poslovnog života, ali i veću autonomiju u radu. Naše iskustvo potvrđuje i anketa portala Moj Posao koja navodi kako su najveće prednosti izostanak putovanja na posao te veća vremenska fleksibilnost u obavljanju posla.

 

Posljedično, zaposlenici imaju više vremena provoditi s obitelji, manje troše na sadržaje poput javnog prijevoza i odlaska u restorane te se njihovo zadovoljstvo pozitivno odražava na povećanje efikasnosti u kompaniji u kojoj su zaposleni.

 

Rad od kuće kao nastavak pandemijskog trenda?

Iako je pandemija u svojoj završnoj fazi te većina zemalja nema više nikakvih mjera izolacije, sve više zaposlenika traži mogućnost rada od kuće te je izgledno da se ovaj trend neće zaustaviti. Prema podacima velikog istraživanja The Conference Board-a, povećanje broja zaposlenika koji rade na daljinu je najveća ostavština korona virusa. Ovakva promjena na tržištu rada zasigurno odgovara i samim zaposlenicima, a isto pokazuju i istraživanja provedena na hrvatskim zaposlenicima, primjerice na portalu MojPosao.

 

Prema svim pokazateljima, rad od kuće više nije samo pandemijski trend, nego i stalna praksa u nekim kompanijama. Tako je za većinu uredskih poslova gotovo postala praksa da je nekoliko puta tjedno moguće raditi od kuće kao jedan od benefita koje nude kako bi privukli nove zaposlenike. Pandemija je svakako potakla tvrtke da u vrlo kratkom roku promijene način rada te se uspostavilo da ipak rad od kuće donosi mnoge prednosti zbog čega su nastavile s tom praksom i nakon što su mjere izolacije ukinute.

 

Većini zaposlenika, ali i tvrtkama ovo „novo normalno“ odgovara te ako žele ostati konkurentne na tržištu rada i biti što poželjnije novim zaposlenicima moraju biti spremne uvesti opciju rada od kuće. 

 

Ako ste u potrazi za poslom koji nudi opciju rada na daljinu, pogledajte na našoj web stranici Adecco.hr ili portalu za poslove Štoradiš.hr svu ponudu poslova od kuće.

 

Do posla na daljinu bez mnogo muke!

 

Autori: Ivan Lepej i Patricia Petričko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)