Savjeti

Poslovna kultura i poslovno okruženje – inkluzija ili deluzija?

poslovna kultura

Poslovna kultura u poslovnom okruženju je tema o kojoj često ne razgovaramo te nismo svjesni toga koliko na nas ona utječe. Zašto je kultura u poslovnom okruženju važna te koliko možemo poboljšati naše karijerne mogućnosti ukoliko obratimo pažnju na način na koji nas oblikuju kulturni obrasci. 

Želite li promijeniti svoje poslovno okruženje?

Poslovna kultura: zašto je važna?

Kultura okružuje našu svakodnevnicu te je sastavni dio naših života. Način na koji se odijevamo, govorimo, ponašamo i slično uvjetovano je jednim dijelom radi kulture u kojoj se nalazimo. Prema Hofstedeu, zapadne zemlje karakterizira individualizam, dok istočne zemlje odlikuje kolektivno društvo.

 

Primjerice, azijske zemlje više su okrenute kolektivu što se odražava i na poslovno okruženje, dok u zemljama poput SAD-a, Europe i UK-a vlada tržišni neoliberalizam koji potiče tržišnu utakmicu i individualnost gdje se svaki pojedinac mora za sebe na tržištu rada izboriti sukladno vlastitim vještinama neovisno o podrijetlu, obitelji i slično. 

 

Multikulturalna središta poput velikih europskih i globalnih metropola zapošljavaju veliki broj zaposlenika različite nacionalnosti, rasa i slično. S druge strane, Hrvatska bez obzira na manji broj manjina još se uvijek ne može nazvati multikulturalnim središtem. Razlog tome može biti i činjenica što je Hrvatska ekonomski slabija zemlja te nije toliko zanimljiva osobama koje svoju sreću radije potraže u prospektivnim zemljama poput Njemačke, UK-a i slično. 

 

Poslovna kultura: kakva je situacija u Hrvatskoj?

Stoga, nekako postoji dojam da je u hrvatskim firmama i poduzećima većinom zaposleno lokalno stanovništvo. Uvoz stranih radnika jedna je od gorućih tema danas te je vrlo diskutabilno govoriti o inkluziji u tom smislu s obzirom da su često poslovi nižih profila koji su namijenjeni stranim radnicima nižih potplaćeni, loših uvjeta i slično.

 

S druge strane, osobe koje se izvana zapošljavaju za više profile poslova često se nađu u jednom vrlo zatvorenom krugu ljudi unutar organizacije u kojoj rade i koji se nisu spremni koristiti engleskim jezikom u društvu osobe koja nedovoljno ili uopće ne poznaje hrvatski jezik te je proces prilagodbe prema toj osobi gotovo neznatan. Dakle, jezične, socio-kulturne i ostale barijere često mogu biti prepreka integraciji takvih osoba u društvo, posebice u poslovnom okruženju.

 

Koje su daljnje odrednice?

Poslovna kultura je važna tema. Ono na čemu bi svakako trebalo poraditi je činjenica da poslodavci osvijeste način na koji mogu provoditi inkluziju unutar organizacija. Programi inkluzivnosti trebali bi se poticati unutar svakog poslovnog okruženja te svakako više raditi na integraciji manjina unutar istog.

 

Prijavite se na naš portal Štoradiš.hr kako biste pronašli što više mjesta koja odgovaraju vašem profilu i profesiji te kompanije koje inkluzivnost ubrajaju kao jednu od glavnih stavki društveno korporativne odgovornosti i kulture organizacije što bi trebalo biti sastavni dio svake organizacije. Slobodna radna mjesta možete također potražiti i na stranici Adecco.hr.

 

Pronađite si novo radno okruženje već sad!

Autorica: Helena Kariko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)