Savjeti

Motivacijsko pismo: što treba izbjegavati kod njegova pisanja?

motivacijsko pismo za dobar posao

Motivacijsko pismo lako je moguće napisati sa neželjenim pogreškama. Slijedi pregled najčešćih pogrešaka prilikom njegova pisanja.

Pripremite svoj CV i nađite novi posao već sad!

Motivacijsko pismo pisano u pogrešnom tonu

Česta pogreška kod pisanja motivacijskog pisma je pisanje u previše prijateljskom, neformalnom tonu. Ovakav originalni pristup može Vam pomoći da se istaknete među drugima, ali i može poslodavca navesti da pomisli kako ne znate profesionalno komunicirati. Iz istih razloga nastojte izbjegavati koristiti kolokvijalne fraze. Duhovitost Vam može pomoći kod nekog poslodavca ali nikad ne znate tko će sve životopis čitati pa je uvijek bolje biti profesionalan. Duhoviti možete biti na razgovoru za posao.

Motivacijsko pismo nije za prepričavanje životopisa

Još jedna česta pogreška kod pisanja motivacijskog pisma je prepričavanje svake stavke životopisa što je glavni razlog zašto su motivacijska pisma preduga. Poslodavac će već pročitati Vaš životopis pa ne ponavljajte sve informacije opet. U motivacijskom pismu ističite Vaše snage i dovodite ih u vezu sa radnim mjestom.

Nemojte stalno ponavljati “ja”

Izbjegavajte počinjanje rečenica sa zamjenicom „ja“ jer je stilski vrlo zamorno i djeluje neprofesionalno. Umjesto toga izražavajte se preko aktivnosti koje ste radili. Primjerice umjesto „ja sam timski igrač“ napišite „radio sam u dinamičnom timu.“

Motivacijsko pismo i formatiranje

Kod grafičkog izgleda životopisa pazite da Vam je font dovoljno velik i da obavezno ima veliki prored. Nemojte pokušati ugurati što više informacija na jednu stranicu nastojeći time zaobići pravilo o jednoj stranici teksta. Samo ćete učiniti tekst teško čitljivim i ostaviti dojam da ne znate što želite reći o sebi pa sve samo prepričavate.

Britkost je važna

Prilikom ponovnog čitanja motivacijskog pisma razmislite o tome da li su Vam rečenice predugačke ili da li ponavljate podatke. Pokušajte biti britki. Najbolji savjet je da se stavite u ulogu potencijalnog poslodavca te pokušajte čitati motivacijsko pismo iz njegove uloge. Pokušajte razmisliti što bi poslodavac mogao naučiti iz Vašeg motivacijskog pisma o Vama bez da Vas je ikad upoznao.

 

Daljnje savjete za traženje posla i ponudu poslova provjerite na Štoradiš.hr, a pomoć pri zapošljavanju možete potražiti i na stranicama Lugere.

Nađite novi posao već danas!

Autor: Goran Mihelčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)