Savjeti

Krivi odgovori na pitanja na razgovoru za posao

odgovori na pitanja na razgovoru za posao

Pitanja na razgovoru za posao teško je odgovoriti. Moguće se smesti i izgubiti tok misli, ispasti pretjerano samouvjeren ili neiskren. Dobar dojam na poslodavca najteže je ostaviti.

 

Kandidatima koju su uzbuđeni ili neiskusni, ali i oni koji već imaju iskustva lako će se potkrasti krivi odgovori na pitanja na razgovoru za posao.

 

Naš AI matching sustav ne proučava tvoje odgovore već tvoj životopis!

 

Odgovori na pitanja na razgovoru za posao: zašto želim ovaj posao?

Naravno, većina zaposlenika želi posao zbog plaće. Poslodavci ne žele čuti da kandidati žele posao zbog povlastice koje nude. Njima su privlačni kandidati koji su intrinzično, a ne ekstrinzično motivirani.

 

“Tražim posao koji mogu raditi od kuće zato da se mogu brinuti za djecu.”

 

U novije vrijeme radnici traže poslove koji će im omogućiti rad od kuće i poslodavci nude sve fleksibilnije načine rade. No, nije dobro navesti kao glavni odgovor na pitanja na razgovoru za posao.

 

Poslodavac će zaključiti da kandidat koji je motiviran time da može što više vremena provesti kod kuće neće biti zainteresiran za dublju integraciju u poduzeće i da će biti manje odan.

 

“Tražim posao koji je dobro plaćen.”

 

Ovo je sasvim sigurno glavni razlog za traženje poslova u većine radnika, no vrlo je nezgodno kao odgovor. Iznos plaća je još uvijek tabu tema, pa se postavlja pitanje što kandidat zna o plaćama u tvrtci i poduzeću za koje se prijavio odnosno što očekuje.

 

Drugi problem je što će se poslodavac ustručavati zaposliti osobu kojoj je najvažniji samo iznos plaće jer bi takva osoba mogla brzo otići kod drugog poslodavca ili tražiti povišice.

 

Kod odgovora na pitanje zašto se želi raditi u određenom poduzeću najbolje je usmjeriti priču na neku od kvaliteta tvrtki poput radne kulture, branda ili proizvoda.

 

“Oduševljava me učinak Vašeg poduzeća na društvo i želim biti dio Vaše priče.”

 

Odgovori na pitanja na razgovoru za posao: zašto više nisam na starom radnom mjestu?

Kod proučavanja radne karijere kandidata poslodavca obično zanima zašto je kandidat prestao raditi kod prethodnog poslodavca. Primjer životopisa obično ne sadrži informacije zašto je netko prestao raditi u određenoj radnoj organizaciji, no ta je informacija vrlo važna poslodavcima. Naime, oni žele znati da li je bilo problema s kandidatom ili s bivšim radnim mjestom.

 

Nitko ne želi zaposliti potencijalno problematičnu osobu. Zato je važno da kandidat na pitanja na razgovoru za posao izbjegne davanje odgovora koji bi sugerirali da su sami uzrokovali probleme.

 

“Uprava poduzeća nije znala što radi.”

 

Nije rijetkost da mnoga poduzeća donose pogrešne odluke. One mogu biti manje ili veće, a svakako mogu zabrinuti radnike. Nitko ne želi raditi na nesigurnom radnom mjestu. Međutim, ovu informaciju je bolje zadržati za sebe iz više razloga.

 

Nitko ne može znati da li je bivši radnik bio dovoljno informiran o vođenju poduzeća. Većina radnika zapravo nije niti kvalificirana da bude na upravljačkim mjestima pa stoga nije vjerojatno da bi znali bolje voditi svoje bivše poduzeće.

 

No, možda najveći razlog zašto ne treba komentirati vođenje bivšeg poduzeća je što poslodavci ne vole radnike koji tračaju svoje bivše poslodavce. Većina njih pretpostaviti će da će takvi radnici biti neodani i njihovoj organizaciji te da će tračati i njihovo poduzeće.

 

Moj šef se pretjerano uplitao u moj posao.”

 

Već je duže vrijeme poslovni trend mikromenadžment. Brojni radnici uistinu se suočavaju sa sve većim brojem sastanaka, obaveznih konzultacija, slanja redovitih izvješća i pisanjem poruka nadređenima. Nije neobično da takav način rada odbija zaposlenike. No, problematično je to reći potencijalnom poslodavcu.

 

On ne poznaje situaciju na prethodnom radnom mjestu i može zaključiti da je problem bio u radniku koji ne voli konstruktivne kritike ili komunikaciju s drugim osobama. Zato je potrebno izbjeći ovaj odgovor, čak i ako je on razlog zašto je napušteno staro radno mjesto.

 

“Nisam se uklopio u organizacijsku kulturu.”

 

Uklapanje u organizacijsku kulturu postalo je vrlo važno u dobro plaćenim zanimanjima. U zemljama Sjeverne Amerike i Zapadne Europe potpuno je prihvatljiv razlog da zaposlenik napusti tvrtku jer se nije bio dobar culture fit. No, u zemljama poput Hrvatske to još uvijek nije dobro objašnjenje. Većina poduzeća ne funkcionira kao obitelj već očekuje profesionalno ponašanje.

 

Ako kandidat na razgovoru za posao kaže da se nije uklopio u organizacijsku kulturu, poslodavac može zaključiti da je možda bio nepouzdan, svadljiv ili rigidan. Radne organizacije ne bi trebale biti vrtići za odrasle osobe već okruženja gdje osobe surađuju profesionalno usprkos svojim razlikama.

 

Postavlja se pitanje, kako odgovoriti na pitanje zašto je napušteno staro radno mjesto? Najbolji odgovori trebaju biti sročeni konstruktivno, te isticati kvalitete u kandidata koje će impresionirati poslodavce.

 

“Na poslu mi je bilo dobro, no nije bilo dovoljno izazova.”

 

Ovo je primjer dobrog odgovora. Osim što kandidat pokazuje da je bio sretan svojim radnim mjestom, ističe njegovu ambiciju. Poslodavci vole kandidate koji će reći da se vole suočavati s izazovima jer će takvi zaposlenici biti motivirani savladavanjem problema, a ne ih izbjegavati.

 

No, treba biti oprezan kod korištenja ovakvog odgovora jer nije uvijek prikladan za svako zanimanje. Netko tko traži posao u administraciji teško može reći da traži izazove jer se radi o poslu koji traži dosljednost, pouzdanost i rutinu.

 

“Moj posao nije ispunjavao moje karijerne ciljeve, pa tražim posao koji se bolje poklapa s njima.”

 

Poslodavci vole zaposlenike koji znaju što traže. Svakako će se osjećati polaskanim ako zaposlenik može argumentirati zašto se njihovo poduzeće poklapa s karijernim ciljevima kandidata.

 

No zbog toga treba biti oprezan kod korištenja ovog odgovora i ne koristiti ga kao univerzalni odgovor kod svakog poslodavca. Ako kandidat smatra da je određeno poduzeće bolje za njegovu karijeru, onda mora biti spreman argumentirati na razgovoru za posao zašto to misli.

 

Zato se tražiteljima posla uvijek preporuča da dobro istraže poslodavca. U situaciji gdje kandidat uspješno objasni zašto se potencijalno radno mjesto savršeno slaže s njegovim planovima za karijeru, gotovo je sigurno da će proći u uži krug selekcije.

 

Odgovori na pitanja na razgovoru za posao: gdje se vidite za pet godina?

Ovo je vjerojatno jedno od najmrskijih pitanja na razgovoru za posao. Niti jedan kandidat nije siguran što odgovoriti na ovo pitanje.

 

Ako odgovori da se vidi na istom radnom mjestu kandidat može ispasti nemotiviran i neambiciozan. Ako pak kaže da se vidi na višem radnom mjestu, poslodavac može biti zabrinut da će nastojati istisnuti druge radnike radi promaknuća.

 

Odgovor na ovo pitanje je kritičan u slučajevima kada se kandidat javlja na poslove za koje je potencijalno previše kvalificiran. Primjer životopisa u kojemu kandidat ima više godina upravljačkog iskustva, a radno mjesto je za početničku poziciju zbuniti će poslodavca. Neće li ako zaposle takvog kandidata on ubrzo otići na drugi posao?

 

Ključ odgovora na ovo pitanje je uvjeriti poslodavca da kandidat želi ostati u tvrtci na duže vrijeme te rasti s njome i dijeliti njene poslovne uspjehe i neuspjehe.

 

“Nadam se upisati specijalistički studij.”

 

Ovaj odgovor nije nužno niti dobar niti loš. Ovisno o tome što kandidat misli pod specijalističkim studijem, ovim odgovorom može se poslodavcu dati do znanja da se želi usavršavati za daljnji rad u poduzeću.

 

No, ukoliko se radi o poduzeću koje ne treba visokokvalificirane radnike kandidat time može dati do znanja da se zapravo ne vidi dugotrajno u njemu.

 

Ne mogu naći posao u svojoj struci pa me zanima i ovo radno mjesto.

 

Ovo je katastrofalno loš odgovor makar je često pravi razlog kod mnogih potencijalnih zaposlenika. Poslodavcu će se njime reći da će kandidat otići čim mu se ukaže nova prilika.

 

Ne samo da ovaj odgovor treba izbjeći već se treba i pripremiti na ovakvo izravno sročeno pitanje. Ako se kandidat prijavljuje za rad u trgovini, a ima fakultetsko obrazovanje na razgovoru za posao gotovo sigurno će ga pitati zašto se nije zaposlio u struci.

 

Zapravo je vrlo teško dati odgovor na pitanje gdje se kandidat vidi za pet godina. Potrebno je naglasiti da kandidat želi ostati u tvrtci, ali i naznačiti da želi svoju karijeru proširiti u njoj.

 

Nadam se raditi na ovom radnom mjestu idućih nekoliko godina, a nakon toga me zanimaju prilike koje će mi se otvoriti u poduzeću.

 

Zaključak

Kod odgovaranja na pitanja na razgovoru za posao treba imati na umu da poslodavca zanima isplati li mu se ulagati vrijeme i novac u kandidata. Kao što je već rečeno, želi intrinzično, a ne ekstrinzično motivirane zaposlenike.

 

Zato treba izbjegavati odgovore u kojima se kritizira prethodni poslodavac, otvoreno govoriti o financijskim aspektima posla ili radnog vremena, ili priznati da se kandidat na posao prijavio jer ne može naći posao koji ga zapravo zanima.

 

Treba koristiti odgovore u kojima se ističe da kandidat želi više izazova ili radne zadaće koje se bolje poklapaju s njegovim karijernim ciljevima.

 

Zato je najvažniji savjet istražiti poslodavca i unaprijed se pripremiti na moguća pitanja.

 

Našem AI matching sustavu ne možeš dati krivi odgovor!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)