Savjeti

Umjetna inteligencija i automatizacija u zapošljavanju

umjetne inteligencija AI

Umjetna inteligencija (AI) ime sve veći utjecaj na našu svakodnevicu, mijenja načine života i rada koje smo do sada poznavali. Od autonomnih vozila do personaliziranih preporuka na platformama, AI mijenja način na koji obavljamo poslove i kako integriramo s tehnologijom.  Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji smanjuje se radno opterećenje ljudskog osoblja, smanjuju se potencijalne greške u radu i ubrzava se proces proizvodnje i pružanja usluge. No, trebamo li strahovati od gubitka poslova radi toga? 

Koliko je umjetna inteligencija korisna?

Umjetna inteligencija može brzo i jednostavno zamijeniti rutinske zadatke poput unosa podataka, kreiranja izvješća ili zakazivanja sastanaka. To ostavljala osoblju više prostora za fokusiranje na zahtjevnije zadatke i rješavanje problema.

 

Iako to djeluje korisno, neke od industrija koje se bave isključivo tim rutinskim zadacima (npr. proizvodnja, skladištenje, maloprodaja, administracija), mogle bi se naći u problemu. No, isto tako otvara nam se prilika za nova radna mjesta poput inženjera za umjetnu inteligenciju, menadžera za AI projekte ili stručnjaci za kibernetičku sigurnost koja nastaju zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. 

 

U ostalim industrija, uvelike se olakšava razvoj novih generacija proizvoda, njihovu promociju i distribuciju. Umjetna inteligencija u budućnosti trebala bi zamijeniti opasnije aktivnosti brinući se tako za sigurnost ljudi i olakšavajući im svakodnevni život. 

 

Kako umjetna inteligencija pomaže u odjelu ljudskih resursa?

umjetna inteligencija u poslovanju

Znači li razvoj umjetne inteligencije da će nas zapošljavati roboti? Ili ćemo s robotima voditi intervju? To bi bilo baš loše. Svejedno ćeš se i dalje morati pripremati na razgovor za posao s ljudima, ali umjetna inteligencija će nam pomoći u samom procesu selekcije.  

 

Iako se potraga za potencijalnim zaposlenicima, čitanje životopisa i obavljanje razgovora čini kao jednostavan posao, vjeruj nam daleko je od toga. Pokušaj zamisliti kako je pročitati stotine i tisuće životopisa među kojima moraš izabrati samo jednu osobu koja će idealno odgovarati traženom radnom mjestu.  

 

Selekcija i ocjenjivanje kandidata 

AI, koristeći algoritme za prepoznavanje ključnih riječi i obrazaca prepoznaje kvalifikacije i iskustvo i može puno brže rangirati kandidate prema njihovim odgovarajućim vještinama za neku poziciju.  Nešto slično kao što radi Što radiš portal. 

 

Osim toga, umjetna inteligencija može bolje ocjenjivati online testiranja ili intervjue fokusirajući se na neverbalnu komunikaciju ili ton glasa. Samim time objektivnija je u ocjenjivanju od ljudi. Smanjuje se rizik od ljudske pogreške i pristranosti, čime biranje kandidata postaje pravednije (bez diskriminacije na temelju izgleda, imena, nacionalnosti i sličnog). 

Obuka i napredak zaposlenika  

Umjetna inteligencija može biti izuzetno korisna kada dođe vrijeme za dodatno usavršavanje zaposlenika u organizaciji. Svaka osoba ima različitu razinu znanja o određenoj temi. Kako bi se izbjegla obuka o stvarima s kojima je pojedina osoba već upoznata, personalizacija svake edukacije postaje ključna. Uz pomoć AI-a, svaki zaposlenik može se fokusirati isključivo na učenje onoga što još ne zna, bez gubljenja vremena i resursa na teme koje već poznaje. 

 

AI može analizirati trenutne vještine i znanja zaposlenika putem testova ili analize radnih učinaka. Zatim može kreirati personalizirane planove učenja koji odgovaraju individualnim potrebama.  

Kako biti u toku s razvojem AI-a? 

Internet je često rješenje za sve, pa tako i za ovo😊. U svoje slobodno vrijeme možeš istraživati portale i čitati članke o umjetnoj inteligenciji i poslovanju. Zanimljive stranice za to su:  MIT Technology Reviewa, Google AI Bloga ili ArXiv.org. Također, posveti se čitanju knjiga kao što je “Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans” autorice Melanie Mitchell. 

 

Osim toga, sudjeluj na raznim konferencijama i webinarima posvećenim umjetnoj inteligenciji, kao što je Web Summit. 

 

Svoje znanje i vještine možeš dodatno unaprijediti putem online tečajeva i certifikata na platformama kao što su Coursera, edX i Udacity. Ovi certifikati mogu biti dragocjen dodatak tvom životopisu.  

 

Vještine umjetne inteligencije mogu ti biti vrlo korisne i ako se razvijaš u smjeru programiranja

 

Umjetna inteligencija uvelike mijenja našu svakodnevicu i svijet koji poznajemo. Zato je važno biti u korak s njezinim razvojem. Iako se možda ne prijavljuješ za mjesto inženjera za AI ipak je važno znati osnove koje će te izdvojiti od konkurencije. Njih možeš primijeniti na bilo kojoj poziciji.  

 

Autor: Josipa Jurak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)