Savjeti

Grupni intervju: kako se pripremiti za razgovor za posao

grupni intervju

Grupni intervju na razgovoru za posao nije tako rijetko iskustvo. Poslodavci ih koriste ponekad da ubrzaju selekcijski proces. No, prava upotreba grupnog intervjua za posao trebala bi biti da se procijeni kako kandidati za posao funkcioniraju pod pritiskom te kako rade s drugima.

 

Mnogima se čine da su grupni intervjui teži od individualnih jer su istovremeno u izravnom kontrastu s drugim kandidatima. No, katkada grupni intervjui mogu pomoći kandidatima da istaknu svoje vještine fleksibilnosti, rada u timu, vodstva i komunikacije.

 

Naš AI matching sustav može ti pomoći da dođeš do intervjua, bio on jedan na jedan ili grupni!

 

Grupni intervju: uvažavanje drugih

Važna vještina na svakom razgovoru za posao je pokazivanje samouvjerenosti. No, na grupnom intervju kandidati se često previše zabrinu time kako pokazati da su bolji od drugih i time pokažu da su osobe koje ne znaju raditi u timu.

 

Tijekom grupnog razgovora važno je uvažavati druge. U govoru tijela ovo znači da treba gledati druge u oči kada se priča s njima ili se referira na nešto što su rekli. Nikako se ne smije pretvarati da drugi kandidati nisu prisutni u prostoriji. I konačno, treba u razgovoru uvažiti svačiji stav.

 

U grupnom intervjuu timske i komunikacijske vještine biti će barem jednako važne kao i profesionalne kvalifikacije kandidata.

 

Grupni intervju: iskazivanje svojeg stava

Vjerojatno najveći problem kod grupnog razgovora je što kandidat mora ostaviti svoj dojam i pokazati svoje stavove. Nije dobro da u namjeri da se ne nameće drugima kandidat ostane najtiši u prostoriji.

 

Time će pokazati da se ne zna snaći u raspravi i pokazati svoje mišljenje, a to su sigurno stvari zbog čije procjene je i sazvan grupni intervju.

 

Konkretno, potrebno je dignuti ruku ili nekom gestom dati do znanja da želite reći nešto ili komentirati. Pod svaku cijenu treba izbjeći prekidanje drugih ako se ne može doći do riječi jer se to smatra znakom vrlo manjkavih vještina rada u grupi.

 

Grupni intervju: slušanje drugih

Vrlo je moguće da se kandidat zbog nervoze usredotoči samo na ono što mu govore intervjueri i ne sluša što govore drugi kandidati. Ovo nije dobro iz nekoliko razloga.

 

Kao prvo, kandidat se mora istaknuti, a to neće postići time ako bude ponavljao što su drugi već rekli. Steći će se dojam da krade tuđe odgovore ili o njemu nema ništa posebno čim bi se razlikovao od drugih kandidata.

 

Osim toga, intervjueri mogu drugim kandidatima postaviti pitanje što misle o nečemu što su drugi kandidati rekli. Zato treba ne samo slušati što drugi govore već i aktivno razmišljati kako se njihova iskustva razlikuju.

 

Kako pokazati vještine vođenja na grupnom intervjuu?

Moguće je da će prilikom grupnog intervjua kandidati dobiti zadatak da odrade neki kraći zajednički zadatak poput primjerice pripreme odgovora na neko pitanje. Cilj je vidjeti kako kandidati rade s drugima.

 

Većina kandidata pasti će u iskušenje da pokušaju preuzeti vodstvo nad skupinom i time pokazati svoje vještine vođenja. No, drugi mogu procijeniti da kandidat ne sluša druge i nameće svoju volju što je neprikladno za timski rad koji obično podrazumijeva sintezu više rješenja. Osim toga, može doći do sukoba s drugim kandidatom koji pokušava isto.

 

Vještine vođenja stoga je bolje pokazivati isticanjem primjera na prethodnim radnim iskustvima, a ne tijekom samog grupnog intervjua. Potrebno je spomenuti prilike kada je kandidat preuzeo inicijativu, motivirao druge ili rješavao sukobe.

 

Na grupnom razgovoru važnije je i lakše demonstrirati vještine rada u timu, a ne vođenja. Osim toga uvijek se kaže da dobar vođa mora znati slušati druge.

 

Na što se još pripremiti na grupnom intervjuu?

Vrlo je moguće da kandidati dobiju neobično pitanje, poput što bi zaključili o drugim kandidatima u prostoriji. Na žalost, za takva pitanja nije se moguće pripremiti unaprijed, ali je moguće preporučiti neke smjernice.

 

Odgovor bi svakako trebao uvažavati da je druga osoba vjerojatno podjednako kvalificirana kao i kandidat. Naposlijetku, oboje su pozvani na grupni intervju.

 

Također je moguće da kandidat bude prozvan da prvi progovori. Kao i kod običnog intervjua potrebno se znati dobro ukratko predstaviti i istaknuti po čemu je jedinstven.

 

Zaključak

Grupni intervju vjerojatno će sadržajem pitanja biti sličan klasičnom individualnom razgovoru. No, kandidati će sasvim sigurno morati pokazati svoje komunikacijske vještine i uvažavanja stavova drugih ljudi.

 

Važno je ne biti previše natjecateljski nastrojen prema drugim kandidatima u prostoriji i ne ignorirati ih. Na grupnom intevjuu međuljudske vještine biti će jednako važne kao i sposobnost.

 

Spremno do razgovora za posao uz našu ponudu poslova!

Autor: Goran Mihelčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)