Savjeti

Životopis i ATS: priprema za softver za analizu

Životopis i ATS

Životopis i ATS. U današnjem tehnološki vođenom tržištu rada, sustavi za praćenje kandidata (ATSApplicant Tracking System) sve češće su prepreka s kojom se susreće osoba koja se prijavljuje za posao. ATS, poput primjerice STAA (Sales & Talent Acquisition Application), opremljen analitičkim softverom, osmišljen je kako bi olakšao proces zapošljavanja skeniranjem i organizacijom životopisa na temelju određenih kriterija.

 

Da biste povećali svoje šanse za dobivanje poziva na razgovor, ključno je izraditi životopis koji se učinkovito usklađuje s zahtjevima ATS-a. Evo sveobuhvatnog vodiča o tome kako stvoriti životopis koji besprijekorno funkcionira s softverom za analizu. Ponudu poslova potencijalnih poslodavaca možete provjeriti na Štoradiš.hr, a klikom na gumb ispod možete podignuti svoj životopis za AI analizu najboljih mjesta za Vas.

Isprobajte naš ATS proširen AI tehnologijom!

Iskoristite jednostavan i standardiziran format životopisa

Započnite odabirom jasnog i jednostavnog formata životopisa. Izbjegavajte korištenje složenih dizajna ili kompleksnih rasporeda, jer bi ATS mogao imati problema s čitanjem nestandardnih struktura. Držite se uobičajenih fontova i rasporeda kako biste osigurali da analitički softver može lako interpretirati vaš životopis. 

 

Primjer standardiziranog životopisa (izvor: LinkedIn):

Primjer životopisa za ATS

Koristite standardne naslove odjeljaka u životopisu

Jasno označite svaki odjeljak životopisa standardnim naslovima poput “Profesionalni Sažetak”, “Radno Iskustvo”, “Vještine” i “Obrazovanje”. Ti naslovi pružaju prepoznatljivu strukturu koju analitički softver može koristiti za navigaciju kroz vaš životopis. 

Optimizirajte ključne riječi i ključne fraze za ATS

Ključne riječi su temelj ATS prikladnog životopisa. Prilagodite svoj životopis tako da uključite ključne riječi iz opisa posla u odjeljcima o vještinama, profesionalnom sažetku i radnom iskustvu. Odaberite ključne riječi koje odražavaju potrebne vještine, iskustvo i kvalifikacije za određenu ulogu za koju se prijavljujete. 

Jasno izrazite svoju razinu jezika

Kada opisujete svoje jezične vještine, budite sažeti. Ako koristite previše riječi da ih opišete, ATS parser bi se mogao zbuniti oko toga koju razinu znanja imate u tom jeziku. Na sličan način, nemojte navoditi zemlju podrijetla za svoja prethodna radna iskustva jer ATS sustav može zbuniti zemlju za jezične vještine koje posjedujete.

Budite konkretni i detaljni u životopisu

Kad opisujete svoje radno iskustvo i postignuća, pružite konkretne informacije koristeći brojeve, postotke i kvantificirane podatke gdje god je to moguće. ATS često traži konkretnu metriku kako bi potvrdio vaše kvalifikacije i postignuća. 

Izbjegavajte grafiku i slike da ne zbunite ATS

Izbjegavajte korištenje slika, grafika ili logotipa u vašem životopisu. Iako ovi elementi mogu vizualno privući ljude, analitički softver može imati problema s interpretacijom. To može uzrokovati da se vaš životopis odbaci ili pogrešno protumači. 

Životopis i ATS: pazite na format datoteke

Spremite životopis u kompatibilnom formatu poput Microsoft Word-a (.docx) ili PDF (ali ne slike ili skenirane dokumente). Ti formati široko su prihvaćeni od strane ATS-a. Međutim, preporučljivo je slijediti upute za prijavu posla, jer neki poslodavci mogu odrediti željeni format datoteke. 

 

Primjer životopisa obrađenog u softwareu za analizu (STAA):

Primjer životopisa za ATS.

 

Pazite na fontove i njihovu veličinu za ATS

Koristite uobičajene fontove poput Ariala, Calibrija ili Times New Romana. Održavajte veličinu fonta između 10 i 12 bodova za glavni sadržaj. To osigurava laku čitljivost i obradu softvera. 

Životopis treba biti bez pravopisnih grešaka

Pažljivo pregledajte životopis kako biste eliminirali pravopisne i gramatičke greške. ATS je osjetljiv na točnost jezika i čak i manje greške mogu negativno utjecati na vašu prijavu. 

Prilagodite životopis opisu posla za ATS

Prilagodite svoj životopis za svaku prijavu tako da se uskladi s opisom posla. Uključite specifične ključne riječi i fraze iz opisa kako biste optimizirali životopis za tu određenu ulogu. 

Razmislite o hibridnom pristupu za životopis i ATS

Ako mislite da tvrtka koristi napredni ATS, pristupite tome hibridno. Napravite tradicionalni, vizualno privlačan životopis za ljudske čitatelje i verziju optimiziranu za ATS za online prijave.

Zaključak 

Stvaranje životopisa koji učinkovito surađuje s softverom za analizu od ključne je važnosti na današnjem konkurentnom tržištu rada. Pridržavanjem standardnih formata, korištenjem prikladnih ključnih riječi i pružanjem jasnih i konkretnih informacija značajno poboljšavate šanse svog životopisa da prođe kroz ATS i dospije do ljudskih očiju.

 

Zapamtite, dobro optimizirani životopis ne samo da uspješno prolazi kroz ATS, već naglašava Vaše kvalifikacije potencijalnim poslodavcima, povećavajući vjerojatnost da ćete dobiti svoj posao iz snova. Ponudu poslova potencijalnih poslodavaca možete provjeriti na Štoradiš.hr, a svoj životopis u njegov ATS sustav možete učitati ovdje ili klikom na gumb ispod.

Isprobajte naš AI matching ATS!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)