Savjeti

Prosječna plaća u Hrvatskoj

Prosječna plaća

Prosječna plaća u Hrvatskoj jedan je od pokazatelja ekonomskog razvitka, nejednakosti i blagostanja stanovništva. Pitanje iznosa plaće još uvijek je tabu tema u Hrvatskoj, ali su zato slobodno dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske.

 

Ako Vas osim prosječne plaće zanima i ponuda poslova, provjerite njihovu ponudu na Štoradiš.hr, a klikom na gumb ispod možete podignuti svoj životopis za AI analizu koju bi Vam poslovi najbolje odgovarali.

Niste zadovoljni plaćom? Potražite novi posao!

1.  Prosječna plaća u Hrvatskoj

Prosječna plaća u Hrvatskoj varira ovisno o nekoliko čimbenika poput industrije, lokacije, razine obrazovanja, iskustva i specifičnog zanimanja. Prema posljednjim dostupnim podacima, onima za svibanj 2023. godine, prosječna neto mjesečna plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.133 eura što je za oko 1% više u odnosu na prethodni mjesec. 

 

Ako Vam ova informacija ne znači ništa bolje ju je ocrtati činjenicom da se prosječna neto plaća vratila na razinu prije izbijanja visoke inflacije 2021. godine.

2.  Medijanska plaća u Hrvatskoj

Medijanska plaća razlikuje se od prosječne plaće po tome što ona nije prosječni iznos isplaćene plaće, već vrijednosti ispod koje polovica zaposlenih prima manju plaću, a polovica veću plaću. Razlika između medijanske i prosječne plaće upućuje na to da njihova raspodjela nije simetrična što je obično slučaj s plaćama. U Hrvatskoj je medijanska plaća za svibanj iznosila 970 eura.

 

No, mnogo važnije je što je medijanska plaća u razdoblju visoke inflacije rasla brže od prosječne plaće. U lipnju 2021. godine iznosila 5.966 kuna, dok je prosječna plaća bila 28,9% veća, odnosno iznosila je 7.689 kuna. Sada je prosječna plaća veća svega 16,8% od medijanske plaće. Iz ovoga se može zaključiti da se nejednakost u Hrvatskoj smanjila. Vrijedi i napomenuti da manje od 10% zaposlenih u Hrvatskoj prima minimalnu plaću.

3. Gdje najviše raste prosječna plaća u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se najviše plaće obično nalaze u glavnom gradu Zagrebu i drugim većim gradovima, gdje su troškovi života relativno veći u usporedbi s manjim gradovima i ruralnim područjima. Industrije poput IT-a, financija, inženjerstva i medicine poznate su po pružanju konkurentnih plaća. U odnosu na 2021. godinu, prosječna plaća u IT-u narasla je čak 65%. S druge strane, poslovi u sektoru turizma zbog velike potražnje radnika također doživljavaju rast makar se često radi o poslovima koji ne zahtijevaju više obrazovanje. Niže prosječne plaće su obično u poljoprivredi i javnim službama. 

4. Prosječna plaća: što utječe na nju?

Nekoliko čimbenika doprinosi varijacijama prosječne plaće u različitim sektorima i regijama Hrvatske. Prvi od njih je industrijaOdređene industrije poput financija, tehnologije i zdravstva obično nude veće plaće zbog posebnih vještina i kvalifikacija potrebnih u tim sektorima. 

 

Drugi čimbenik je lokacijaGradovi poput Zagreba, Splita i Rijeke nude veće prosječne plaće kako bi nadoknadili povećane životne troškove u urbanim područjima. 

  

Treći čimbenik je državna regulativa. Vladini propisi, uključujući zakone o minimalnoj plaći i porezne politike, izravno utječu na razine prosječnih plaća u zemlji tako što utječu na iznos minimalne moguće plače, ali i na iznos poreza i doprinosa koji se moraju isplaćivati za svakog zaposlenika. 

  

Konačno, četvrti čimbenik je tržište radaPoslovi koji su visoko traženi, bilo zbog industrijskih trendova ili određenih nedostataka vještina, često nude konkurentnije plaće kako bi privukli talente. Svima je poznato da su visoke plaće u IT-u zbog visoke potražnje, ali za ljeta 2023. dogodilo se da su skočile i plaće za berače maslina zbog visoke potražnje za njima.

5. Zašto je važno razumijeti prosječnu plaću u Hrvatskoj?

Razumijevanje prosječne plaće u Hrvatskoj važno je iz više razloga. Poznavanje prosječne plaće pomaže pojedincima u planiranju financija, učinkovitom proračunu i donošenju informiranih odluka o većim troškovima. 

 

Osim toga, tražitelji posla mogu koristiti podatke o prosječnoj plaći kako bi pregovarali o pravednim plaćama temeljenim na industrijskim standardima i troškovima života. I za same tvrtke je važno razumjeti prosječnu plaću kako bi ostale konkurentne u privlačenju i zadržavanju stručnih zaposlenika. 

  

Poznavanje prosječne plaće bitno je i vlada i drugim zakonodavnim institucijama kako bi mogli stvarati učinkovite radne politike i propise koji promiču pravednu naknadu i ekonomski rast. 

6. Prosječna plaća i inflacija

Podataka o rastu prosječne plaće ne govori nam dovoljno bez informacija o rastu inflacije u Hrvatskoj. Cijene hrane u Hrvatskoj od početka 2021. godine do lipnja 2023. godine narasle su 10% u odnosu na prosjek svih drugih cijena.

 

Neovisno o plaćama, ovaj rast životnih troškova pogađa više ljude koji troše veći udio svog prihoda na hranu, dakle obično siromašnije građane. Zbog toga rast plaće treba biti veći za one koji izdvajaju više za hranu kako bi se poništio učinak inflacije.

Zaključak

Zaključno rečeno, prosječna plaća u Hrvatskoj se tek u ljeto 2023. godine vratila na razinu realne prosječne plaće s početka 2021. godine. Shvaćanje dinamike prosječne plaće u Hrvatskoj osnažuje pojedince i organizacije da donose informirane financijske odluke.

 

To je ključni faktor osobne financijske stabilnosti, zadovoljstva poslom i općeg ekonomskog razvoja zemlje. Bitno je pratiti najnovije trendove i promjene u prosječnim plaćama za svakoga tko se kreće tržištem rada ili upravlja poslovanjem u Hrvatskoj. 

 

Ako Vas je ovaj tekst zamislio, ne bi Vam škodilo da provjerite ponudu poslova na Štoradiš.hr, a klikom na gumb ispod možete podignuti svoj životopis za AI analizu koju bi Vam poslovi najbolje odgovarali.

 

Donesite informiranu odluku i provjerite ponudu poslova već danas!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)