Savjeti

Online razgovor za posao: 6 uputa kako se pripremiti za njega

razgovor za posao

U posljednjih nekoliko godina online razgovor za posao postao je uobičajen. S obzirom da je logistički učinkovitije za poslodavce. većina poduzeća i agencija za zapošljavanje sastaje se digitalnim putem s potencijalnim kandidatima.

 

Razgovori za posao su stresna situacija za svakog, a takav je i online razgovor za posao makar osoba nije u istoj prostoriji kao i njegovi procjenjivači. U nastavku donosimo preporuke kako se najbolje pripremiti za njega.

 

Online razgovor za posao ti ne gine ako se prijaviš na naš portal!

 

1. Priprema računala za online razgovor za posao

Naravno, za početak je potrebno osigurati da osoba može pristupiti  online razgovoru za posao. Ako nemate osobno ili prijenosno računalo možete pokušati razgovoru pristupiti preko pametnog telefona, ali bolje je posuditi računalo.

 

Potrebno je i za svaki slučaj provjeriti da li je računalo tehnički spremno za online razgovor za posao da se ne bi dogodilo da se kandidat ne može spojiti ili da ga druge osobe ne mogu čuti ili vidjeti. Ovo podrazumijeva i instaliranje posljednje verzije traženih programa.

 

Preporuke:

 

 • provjeriti rad računala i dodatne opreme – mikrofona, kamere
 • provjeriti rad internetske veze
 • provesti probni test s prijateljem ili poznanikom da bi se provjerilo radi li ispravno platforma za video konferencije (Skype, Zoom, Teams i sl.)
 • upoznati se s platformom za video konferenciju, točnije kako uključiti i isključiti mikrofon i kameru, kako pojačati ili stišati zvuk, te kako dijeliti ekran s sugovornicima (ako je potrebno)

 

2. Priprema okruženja za online razgovor za posao

Osim samog tehničkog aspekta razgovora za posao, treba razmisliti i o okruženju gdje će osoba sjediti za računalom.

 

Vrlo česta pogreška je nerazmišljanje o osvjetljenju, odnosno da li će kandidat biti jasno vidljiv na kameri. Točnije, ljudi zaborave da se izvor i snaga osvjetljenja razlikuju ovisno o dobu dana, pa kada dođe vrijeme za online razgovor za posao kandidati sjede u sjeni ili sunce blješti iza njih.

 

Sama pozadina je također važna. Ona mora biti uredna, profesionalna i ne odvlačiti pozornost. Idealno je ukoliko se iza osobe može nalaziti prazan zid. Danas je lako moguće u platformama za videokonferenciju postaviti neutralnu virtualnu pozadinu ako osoba već nema prikladnog mjesta za provođenje online razgovora za posao.

 

Preporuke:

 

 • provjeriti nekoliko dana prije osvijetljenje u prostoriji u isto doba dana kada će biti održan online razgovor za posao
 • provjeriti što druga osoba vidi u pozadini videopoziva
 • premjestiti računalo ili očistiti sobu i radni stol
 • postaviti neutralnu virtualnu pozadinu na alatu za videokonferenciju

 

3. Osiguravanje mira za online razgovor za posao

Treba se pobrinuti da kandidata druge osobe ne samo jasno vide već i dobro čuju. Ukoliko osoba dijeli prostor za razgovor s drugima, bilo bi najbolje da ih zamoli da za vremena razgovora budu tihi i ne koriste taj prostor.

 

Ukoliko kandidat ima djece bilo bi najbolje da ih za to kratko vrijeme netko pripazi. Također, za kućne ljubimce se potrebno pobrinuti (nahraniti ih, prošetati ih) prije razgovora i najbolje ih je smjestiti u drugu prostoriju.

 

Preporuke:

 

 • ako je moguće biti jedina osoba u prostoriji u kojoj će se odvijati videopoziv
 • zamoliti ukućane da budu tihi i mirni za vrijeme razgovora
 • zamoliti nekoga da zbrine malu djecu za vrijeme razgovora
 • zatvoriti kućne ljubimce u drugoj prostoriji i osigurati im hranu i igračke
 • isključiti obavijesti na računalu i pametnim uređajima

 

4. Priprema izgleda za online razgovor za posao

Za online razgovor za posao potrebno se odjenuti kao za razgovor licem u lice. Ovo podrazumijeva i donji dio tijela makar se on vjerojatno neće vidjeti za razgovora. Uvijek se može dogoditi da kandidat mora ustati, vidi se odraz u pozadini ili kamera uhvati neugodni kut tijela.

 

Cjelokupni profesionalni izgled kandidatima pomaže da razmišljaju na pravi način prilikom službenog razgovora. Zato je idealno poduzeti i pripreme koje kamera neće prenijeti poput tuširanja.

 

Što se tiče odabira odjeće i šminke za razgovor ona treba biti kao i kod razgovora licem u lice, no možda bi bilo dobro izbjegavati svijetle boje, istaknute uzorke na haljinama i kravatama te prejaku šminku i nakit koji bi mogao odvlačiti pažnju.

 

Preporuke:

 

 • odjenuti se potpuno kao i za razgovor licem u lice
 • poduzeti potrebnu higijenu
 • izbjegavati svijetle boje na odjeći, kričave uzorke te pretjeranu šminku i nakit

 

5. Kako se ponašati na online razgovoru za posao

Postoji mnogo savjeta o tome kako se ponašati na razgovoru za posao, a za online razgovora za posao taj je zadatak teži. Budući da je sugovornicima ograničen pogled na kandidata, teže je i komunicirati jezikom tijela.

 

Zbog toga je izuzetno važan kontakt očima. Kandidatima se preporuča da pokušavaju održavati kontakt očima s sugovornicima tako da gledaju ravno u kameru. Naravno, neće biti moguće gledati točno u tuđe oči, ali je važno da kandidat pokaže da pokuša ostaviti sličan dojam. Nije dobro gledati sa strane ili pokušavati čitati bilješke koje se nalaze izvan kadra kamere.

 

Kod gestikuliranja glavom bitno je izgledati zainteresirano i klimati glavom kada druge osobe pričaju. Pri tome se treba ponašati prirodno jer će neprestano klimanje glavom ostaviti čudan dojam na sugovornike.

 

Najbolja preporuka je pokušati biti autentičan jer kandidat ima rijetku priliku da se predstavi u poznatom okruženju što bi trebalo smanjiti stres.

 

Preporuke:

 

 • gledati u kameru i oponašati gledanje u oči
 • zapamtiti klimati glavom prilikom slušanja
 • izbjegavati gledanje sa strane
 • paziti da su glava i gornji dio tijela jasno vidljivi sugovornicima

 

6. Ostali savjeti za online razgovor za posao

Sama činjenica da se na razgovor za posao ne putuje ne znači da se kandidati ne bi trebali pripremiti prije zakazanog termina. Bilo bi dobro da je sve spremno desetak minuta prije početka razgovora ne samo da se kandidata ne čeka, već i za slučaj da se uzadnji trenutak dogodi nešto nepredviđeno.

 

U slučaju da se dogode poteškoće poput problema s internetskom vezom ili buke u pozadini ključno je ostati miran. Druge osobe će iskoristiti priliku da procijene kako se kandidati suočavaju s nepredviđenim situacijama i ključno je pokazati da su osobe fleksibilne i staložene pod pritiskom. Za slučaj da zakaže tehnička strana razgovora bilo bi dobro imati u pričuvi mobitel da bi se razgovor mogao nastaviti putem drugog kanala.

 

Idealno bi bilo vježbati online razgovor za posao i prije i poslije njega. Prije njega bilo bi dobro pokušati uvježbati ga s prijateljima ili članovima obitelji da bi se kandidati osjećali pripremljeno i sigurno za pravi razgovor. Čak i ako razgovor za posao ne bude uspješan bilo bi dobro snimiti ga da bi se mogao proučiti kasnije i analizirati što je pošlo po krivu.

 

Preporuke:

 

 • pripremiti sve i čekati online razgovor  za posao barem 10 minuta prije zakazanog termina
 • u slučaju nepredviđenih problema zadržati smireno raspoloženje
 • imati mobitel pri ruci za slučaj prekida veze
 • pokušati provesti testni razgovor s osobama od povjerenja
 • snimiti razgovor za posao i analizirati ga kao pripremu za buduće razgovore

 

Zaključak

Svim ovim preporukama zajedničke su dvije glavne smjernice. Prva je priprema svega unaprijed da komunikacija teče glatko bez tehničkih problema, a druga je nastupati profesionalno kao i na razgovoru licem u lice.

 

Spremno do razgovora za posao uz AI ponudu poslova!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)