Savjeti

Metode traženja posla: koje su najbolje?

Traženje posla

Mnogi se pitaju kako pronaći novi karijerni put. Za traženje posla postoji mnogo metoda te je najbolje ne oslanjati se samo na jednu. Iskustva u korištenju jedne metode traženja posla pomoći će Vam u uspješnijem traženju posla preko drugih metoda traženja posla.

Najbolji način kako pronaći novi posao je naš AI sustav!

Metode traženja posla: širite mrežu poznanstava

metode traženje posla i networkingU današnjem svijetu, networking je od izuzetne važnosti. Širenje mreže poznanika pruža nam bolji uvid u novootvorena radna mjesta te se stvaraju novi kontakti koji potencijalno omogućuju bolje karijerne prilike. Stoga je dobro odlaziti na sajmove karijera, sudjelovati u radionicama i projektima iz Vašeg zanimanja, a poželjno je i ostati u kontaktu sa svojim bivšim profesorima i nastavnicima, ali i kolegama sa fakulteta i iz Vašeg područja rada. Nastojite biti informirani o tome tko zapošljava i kako naći posao u Hrvatskoj. Ponudu poslova možete provjeriti na Štoradiš.hr.

 

Metode traženja posla: javljanje na oglas za posao

metode traženja posla i javljanje na oglaseNaravno, najočitiji način kako do posla je javljanje na objavljene oglase za posao. Pazite da se ne oslanjate na samo jedan izvor oglasa za posao ili samo Zavod za zapošljavanje. Pretražujte velike, ali i lokalne oglasnike, te oglase postavljene na stranicama institucija. Ne zaboravite pregledavati i oglase agencija za zapošljavanje poput Adecca.hr. Prilikom pisanja životopisa vodite se uputama za pisanje životopisa objavljenim na našem blogu.

 

Metode traženja posla: organizirajte se

metode traženja posla i organizacija

U traženju posla pomoći će Vam organizacija i iz praktičnih i iz motivacijskih razloga. Budite metodični i dokumentirajte sve potrebne informacije o Vašoj potrazi posla, popisujte oglase na koje se javljate, pratite vijesti o važnim poduzećima i pojedincima, te bilježite kada ste i kako kontaktirali kojeg poslodavca. Ovakvo sakupljanje podataka olakšat će vam cijeli proces, pomoći Vam da ne pogriješite te da su Vam sve važne informacije lako dostupne.

 

Kako pronaći honorarni posao

metode traženja posla i traženje honorarnog poslaUkoliko ne uspijete naći posao na puno radno vrijeme, možete lakše naći honorarni posao. On može biti korak na Vašem putu do punog zaposlenja jer će Vam ne samo omogućiti da stječete vrijedno radno iskustvo već i da širite svoju mrežu poznanstava i kontakata. Osim toga honorarni poslovi omogućuju Vam da dokažete svoje kompetencije, stvorite poslovne veze i izgradite svoj portfelj postignuća.

 

Metode traženja posla: šaljite otvorene molbe za posao

metode traženja posla i slanje otvorenih molbiUmjesto da čekate da se otvori posao, budite proaktivni i poslodavcima pošaljite otvorenu molbu. Pripazite pri tome da prije pisanja molbe dobro istražite tvrtku i da napišete otvorenu zamolbu koja je prilagođena ciljanoj tvrtci. Ukoliko generičku molbu za posao šaljete velikom broju poslodavaca, postoji mogućnost da dobijete manje povratnih informacija o uspješnosti Vaše prijave. Kod traženja posla pobjeđuje kvaliteta umjesto kvantitete. Prema potrebi konzultirajte suradnike i prijatelje kako da poboljšate svoju otvorenu molbu.

 

Metode traženja posla: kako pronaći posao preko LinkedIna

metode traženja posla i LinkedInZa mnoga zanimanja redovita aktivnost na LinkedIn socijalnoj mreži postala je od ključne važnosti. U mnogim zanimanjima on je ključ kako pronaći dobro plaćeni posao ili kako jednostavno naći dobar posao. Preporuča se da na mreži nastojite uspostaviti što više kontakata i pratite ljude koje prate ostali iz Vaše struke. Potrudite se redovito postavljati objave na LinkedInu i pisati tekstove o vlastitim iskustvima ili Vašem području. Ukoliko pišete za medije ili imate vlastiti blog postavljajte poveznice na njih na mrežu kako bi Vaše veze znale što možete ponuditi svijetu u profesionalnom smislu. Komentirajte tuđe objave sa pozitivnim i ohrabljujućim komentarima kako bi Vas drugi zapamtili. I ne zaboravite, nastojte u svojim objavama odražavati poželjene osobine ličnosti poput ambicije, pozitivnosti i timskog duha. LinkedIn služi Vašem osobnom brandingu što je važno u današnjem svijetu.

 

Portali za posao i agencije za zapošljavanje

metode traeženja posla i interjvu za zapošljavanjeU suvremeno vrijeme sve više poduzeća koristi se ulogama privatnih agencija za zapošljavanje kako bi našli kvalificirane kandidate. Ovime se štede resursi i vrijeme i poslodavaca i posloprimaca. U Hrvatskoj postoji više agencija za zapošljavanje i portala za posao pa se upoznajte sa njihovim radom. Jedan od portala za posao je i Štoradiš.hr gdje možete priložiti svoj životopis i pronaći podudarajuća radna mjesta.

Isprobajte naš AI sustav za traženje posla!

Autor: Goran Mihelčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)