Savjeti

Pitanja i razgovor za posao: koja pitanja postaviti?

Razgovor za posao i rađenje bilješki

Razgovor za posao prilika je na kojemu se obje strane predstavljaju jedni drugima i postavljaju pitanja jedni drugima. Jedna od stvari koja se pritom demonstrira je i interes. U većini slučajeva velika je pogreška reći potencijalnom poslodavcu da nemate nikakvih pitanja za njega. Možda se osjećate neugodno postaviti pitanja ili Vam je sve jasno iz opisa radnog mjesta, ali često tako možete ostaviti dojam nezainteresiranosti i manjka motivacije za ovo radno mjesto. U nastavku Vam donosimo primjere dobrih pitanja koja možete postaviti poslodavcu. Ponudu poslova potencijalnih poslodavaca možete provjeriti na Štoradiš.hr.

Dođite do razgovora za posao uz pomoć našeg AI sustava!

Pitanja i razgovor za posao: kako će izgledati moj tipični dan na ovom radnom mjestu?

Ovim pitanjem pokazujete da ste dobro razumjeli zahtjeve posla i da si želite vizualizirati kako bi izgledao Vaše mogući rad kod poslodavca. Poslodavcu će biti drago odgovoriti na ova pitanja, pogotovo ako se ne radi o novom radnom mjestu. Ako poslodavac nije voljan odgovoriti na ovo pitanje, a ne radi se o novom radnom mjestu, to Vam može biti znak da možda to nije poslodavac za Vas.

Pitanja i razgovor za posao: radi li se u timu te koliko zaposlenika ima Vaša tvrtka?

razgovor za posao

Ovo pitanje također pokazuje da želite vizualizirati Vaše tipično radno iskustvo na novom poslu. Osim toga pokazuje da želite znati radi li se u suradnji s drugim kolegama. Ovu informaciju je korisno imati da biste znali da li ćete se moći snaći u organizacijskoj klimi tvrtke na čiji oglas se prijavljujete. No, pripazite da ne biste ovim pitanjem dali dojam da zapravo ne volite surađivati s drugima jer danas postoji jako malo poslova na kojima radite potpuno sami.

Pitanja i razgovor za posao: kakve mogućnosti Vaša tvrtka ima za napredovanje?

Poslodavci vole radnike koji su motivirani i ambiciozni, a postavljanjem ovog pitanja ćete svakako pokazati da želite rasti i razvijati svoju ulogu. No, ovo pitanje nije uvijek prikladno i često ovisi o veličini poduzeća. Nema smisla pokušavati napredovati u tvrtki koja ima malo zaposlenika ili ne raste. Poslodavac može zaključiti da zbog ovoga pitanja niste dobar potencijalni zaposlenik jer ćete tražiti drugi posao dok radite za njega i otići raditi drugdje.

Pitanja i razgovor za posao: ima li u Vašoj tvrtki planova edukacije za zaposlenike?

Još jedno pitanje kojim možete pokazati da ste uistinu zainteresirani za osobni rast i razvoj je raspitivanje o programima edukacije zaposlenika. Čak i ako potencijalni poslodavac nema nikakav plan internog obrazovanja dali ste drugoj osobi na znanje da ste zainteresirani za usavršavanje postojećih i učenje novih vještina što je vrijedna osobina zaposlenika. Osim toga, odgovor na ovo pitanje je Vam može reći koliko je dugoročno ovaj potencijalni posao usklađen s Vašim karijernim planovima.

Kakve planove i projekte Vaša tvrtka ima u sljedećih pet godina?

razgovor za posao

Ovo je vrlo dobro pitanje kojim pokazujete da Vas zanima rast i aktivnosti tvrtke. Većina poslodavaca reći će nešto o svojim aktualnim planovima, čak i ako su ograničeni dogovorima o povjerljivosti. Ovo je odličan način da shvatite možete li poboljšati svoju karijeru u ovoj tvrtki. Ako poslodavac ne može odgovoriti ništa o planovima ili samo kaže da želi nastaviti raditi kao i dosad, iz toga možete zaključiti koliko je financijski stabilan i koliko je pouzdan kao dugoročni poslodavac. No, ovo je svakako pitanje koje specijalisti za ljudske resurse vole najviše čuti na razgovorima za posao.

Koji su idući koraci u procesu selekcije zaposlenika?

Možda se čini očitim, ali i poslodavci i kandidati često zaborave informirati jedni druge koliko dugo se treba čekati na povratnu informaciju. Dobro je znati možete li očekivati povratnu informaciju za nekoliko dana ili za nekoliko tjedana, a lijepo je znati i hoće li biti dodatnih krugova selekcije da biste se mogli potencijalno pripremiti za njih.

Razgovor za posao: koja od navedenih pitanja treba postaviti?

razgovor za posaoOvaj popis pitanja je savjetodavne prirode i ne znači da potencijalnom poslodavcu morate postaviti baš sva ova pitanja. Mnogi selekcijski procesi ne ostavljaju mnogo vremena za pitanja kandidata pa imajte to na umu. Pretjerano postavljanje pitanja po šabloni može djelovati i “umjetno” odnosno neiskreno. Tijekom razgovora procjenjujte svog sugovornika te sami zaključite koje su Vam informacije najbitnije i kojih stvari se niste dotaknuli u razgovoru. Potencijalne poslodavce pronađite na stranicama Štoradiš.hr.

Isprobajte naš sustav za AI traženje posla već danas!

Autor: Goran Mihelčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)